Díjak, elismerések

Arany- sarkantyús táncos
Népművészet Ifjú Mestere
Pro Urbe kitüntetés Kiskunhalas városától
„Gyermekekért és az Ifjúságért” kitüntetés

"Makó Város Emlékérme" kitüntető díj

A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje

2017-ben a Forgatós Táncegyüttest a   XXVII. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptánc fesztiválon Arany minősítéssel díjazták.

2018-ban a Táncegyüttes átvehette Makó Városért Emlékérmet, valamint augusztus 20-a alkalmából Csongrád Megye Alkotói díját.

Együttesünk ifjúsági csoportjánk szólistái, 2019.03.09-én nyíregyházán megrendezett "Kárpát-medencében élek" országos páros és szóló versenyen kategóriájukban egy II., egy III. és egy külön díjat nyertek el, míg az Együttesben folyó magas szintű műhelymunkát a neves zsűri további különdíjjal ismerte el.

2019.05.10-én Deszken második alkalommal megrendezett "Rözögetssükmög" országos szóló versenyen a Fürgelűbak csoport 3 párja is Arany minősítést ért el, Szilágyi Kenese pedig külön díjban is részesült.

"Itt élned halnod kell" rockmusicalban való közreműködés

Zsuráfszky Zoltán koreográfus és Koltay Gábor rendező is elégedett volt a makói Forgatós együttes felkészültségével és hozzáállásával, amit az „Itt élned, halnod kell!” című, nagyszabású történelmi rockmusicalban nyújtott. A táncosok számára is nagy élmény volt részt venni a produkcióban. Bár rendkívüli körülmények között, feszített tempóban készült az előadás, mégis büszkék arra, hogy egyetlen vidéki amatőr együttesként profi közreműködőkkel és táncművészekkel dolgozhattak együtt heteken át. A makóiak helytállása olyan jól sikerült, hogy máris újabb felkérést kaptak: a Kormorán együttes jubileumi koncertjén fognak szerepelni decemberben, a Budapest Kongresszusi Központban. 


Annak, aki látta az elmúlt évtizedek legnagyobb formátumú színpadi produkciójaként emlegetett előadást, az tudja, hogy a jelző nem túlzás: 500 közreműködő, köztük 120 táncos, 40 lovas hagyományőrző, 50 artista és 20 tűzzsonglőr tette látványossá a két alkalommal bemutatott, 120 perces, történelmi rokcmusicalt. A hatalmas technikai apparátusnak és a szereplőknek mindössze három nap állt rendelkezésre, hogy „belakják” az 1500 négyzetméteres, több szintes színpadot az előadás helyszínén, a Hősök terén. Ezeken a napokon reggel 9-től éjfélig folyamatosan dolgozott az egész stáb, hogy minden összeálljon a június 17-i és 18-i előadásra, amellyel az 1956-os forradalom mártírjaira, valamint a Szózat születésének 180. évfordulójára emlékeztek az alkotók.  

A zenés történelmi utazás 25 „képben” állított emléket történelmünk jeles eseményeinek – a jelenetek többségében a makói táncosok is szerepeltek. Összesen hat amatőr táncegyüttest kértek fel, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes hivatásos művészeivel együtt alkossák a tánckart – vidékről egyedül a Forgatós kapott meghívást a produkcióba. Az együttes vezetője Doktor László szerint sikerült felzárkózniuk a profi táncosokhoz, igyekezetüket és szorgalmukat a szakmai vezetés is nagyra értékelte.  

A színes történelmi tabló a magyar történelem meghatározó eseményeit, személyiségeit és korszakait – Szent István király uralkodását, a tatárjárást, Mátyás uralkodását, a Rákóczi- és az 1848–49-es szabadságharcot, valamint a trianoni békeszerződést, az 1956-os forradalmat – mutatta be a honfoglalástól egészen a rendszerváltozásig. A főbb szerepekben Varga Miklóst, Vadkerti Imrét, Vikidál Gyulát, Hujber Ferencet, Deák Bill Gyulát és Kalapács Józsefet láthatta és hallhatta a közönség – velük léptek egy színpadra a makóiak, és mint a kulisszák mögött tett séta során is kiderült, többükkel sikerült személyesen is jó kapcsolatba kerülni a próbafolyamat során. De nem csupán ezért volt élmény számukra a budapesti munka: a magyar táncszínházi hagyományok legjelesebb művelőivel és musicalek színpadra állításában közreműködő szakmai kiválóságokkal volt szerencséjük megismerkedni és együtt dolgozni. Így a hasonló jellegű, táncjátékok színpadra állításával önállóan próbálkozó együttes tagjainak olyan volt ez a próbaidőszak, mintha intenzív szakmai továbbképzésen lettek volna. Az előadást a két este során közel negyven ezren nézték végig. Ekkora volumenű produkcióban makói amatőr együttes még nem szerepelt.

Az itt nyújtott teljesítményüknek köszönhető egy újabb felkérés: a darab zeneszerzője, Koltay Gergely, felkérte a Forgatóst, hogy vegyenek részt a Kormorán együttes decemberi, jubileumi koncertjén a Kongresszusi Központban ahol a népszerű együttes fennállásának 40. évfordulóját fogja ünnepelni.  

 

Makó, 2016. június 19  Varga Márta